• Pound Lane
  • Pound Lane
  • Pound Lane
  • Pound Lane
  • Pound Lane
  • Pound Lane

Sheung Wan Pound Lane

Project Details

Overview

The proposed Pound Lane escalator is an escalator link and pedestrian walkway system at Pound Lane linking Hollywood Road and Bonham Road.

The particulars of the proposed system are as follows:
 

  • The overall length : about 240m
  • The difference in level : about 50m in height
  • The projected daily usage : about 10 000 pedestrian trips (to be reviewed)
  • The estimated journey time from Hollywood Road to Bonham Road using escalators: approximately 6 minutes.
  • The estimated journey time from Hollywood Road to Bonham Road using stairlifts : approximately 45 minutes

In the third quarter of 2013, we consulted the public on the Pound Lane escalator project based on the original scheme . After analyzing the public views received, we developed a preliminary refined scheme to address the public concerns.

The preliminary refined scheme of the proposed Pound Lane escalator mainly includes the provision of the following key facilities:
 

  • 7 flights of one-way covered escalators;
  • A covered elevated walkway spanning across Hospital Road; and
  • 9 numbers of stairlifts for serving the wheelchair users.

Under the preliminary refined scheme, the improvements are as follows:

(i) Delete the lower half portion of the proposed escalator which is within the boundary of the Pound Lane Public Toilet and narrow a section of the stairway between the female toilet entrance and Po Yee Street to make way for the upper half portion of the escalator. This change can avoid the demolition and reconstruction of Pound Lane Public Toilet and the potential impact on Kwong Fook I Tsz.

(ii) Remove the parapet wall of the existing stairway beside Fook Chak House to make way for the escalator. This change can avoid alteration of the existing retaining wall of Blake Garden.

(iii) Relocate the turnaround facility originally proposed to fall within Blake Garden to Upper Station Street. This change can avoid occupying land of the garden, felling of trees within the garden and adverse impact on an old and valuable tree.

(iv) Modify the existing slope on the east of the stairway beside Bonham Road Rest Garden into a garden to make up for the loss of Bonham Road Rest Garden.

Under the preliminary refined scheme of the proposed Pound Lane escalator, the following modifications and associated works will also be carried out at the Pound Lane area:
 

  • Minor modification of the male toilet entrance of Pound Lane Public Toilet;
  • Modification of existing stairways, retaining walls and slopes; and
  • Ancillary works including associated roadworks, drainage works, diversions of watermain, storm/foul water drains and utilities, landscape works, E&M works, etc.

Part of the backyard of Centre for Food Safety at No. 4 Hospital Road will be acquired for footpath widening. We are exploring an alternative scheme to avoid affecting the boundary wall of the Main Block building at No. 4 Hospital Road.
 

Original Scheme

Proposed Escalators Along Pound Lane

(Through Pound Lane Looking West)

Proposed Pound Lane Escalator Layout Plan

Preliminary Refined Scheme

Proposed Pound Lane Escalator Option

Proposed Escalators Along Pound Lane

(Through Pound Lane Looking West)

Preliminary Refined Scheme - Affected Area

Proposed Pound Lane Escalator Layout Plan

Proposed Pound Lane Escalator Layout Plan

(Press image to enlarge)

1. Bonham Road Rest Garden

Bonham Rest Garden - before Bonham Rest Garden - after Bonham Rest Garden - before Bonham Rest Garden - after
  • The existing Bonham Road Rest Garden will be acquired for construction of the escalator.
  • It is expected that the entire Bonham Road Rest Garden will be permanently affected.
  • For making up the loss of the existing Bonham Road Reset Graden, the existing slope to the east of the stairway beside the garden will be changed to a garden

2. No. 4 Hospital Road

No. 4 Hospital Road - before No. 4 Hospital Road - after
  • The buildings at No. 4 Hospital Road are classified as Grade 2 Historic Buildings by Antiquities and Monuments Office.  The buildings consisting of the Main Block building of five floors and a small detached building were renovated in 2007/2008 by the Architectural Services Department.  The Main Block building is now used as the office for the Centre for Food Safety by Food and Environmental Hygiene Department.
  • The boundary wall abutting the backyard of the Main Block building has to be shifted backward to make room for footpath widening.
  • The permanent affected area of the backyard of the Main Block building at No. 4 Hospital Road is around 17 m2.
  • We are exploring an alternative scheme to avoid affecting the boundary wall of the Main Block building.

3. The Wall Tree

The Wall Tree - before The Wall Tree - after
  • The proposed escalator to be constructed on the left-hand side of the existing stairway to avoid impact on the existing wall tree.

4. Po Hing Fong

Po Hing Fong - before Po Hing Fong - after
  • The existing carriageway at the end of Po Hing Fong will be converted to footpath.
  • About 180m2 of carriageway will be converted to footpath.

5. Upper Station Street (Turnaround Facility)

Blake Garden - before Blake Garden - after Blake Garden - before Blake Garden - after
  • The Blake Garden area adjoining Po Hing Fong will no longer be acquired for construction of the proposed turnaround facility. Tree felling and adverse impact to the OVT in the Blake Garden area opposite to the Tai Hing Building can be avoided.
  • Under the preliminary refined scheme, the proposed turnaround facility will be located at Upper Station Street.
  • Part of the stairway at Upper Station Street will be demolished and the open area adjacent to Tai Hing Building will be acquired for construction of the proposed turnaround facility.

6. Retaining Wall/Stone Steps

Retaining Wall - before Retaining Wall - after
  • Modification of the existing retaining wall of Blake Garden beside Fook Chak House will no longer be required.
  • Under the preliminary refined scheme, the parapet wall of the existing stairway beside Fook Chak House will be removed to accommodate the proposed escalator
  • Along the stairway, parts of the existing granite stone steps will be removed for the escalator construction. They will be reused in Pound Lane as far as possible.
Retaining Wall - after

7. Pound Lane Public Toilet

Pound Lane Public Toilets - before Pound Lane Public Toilets - after
  • As a result of the poor sanitary conditions in the district and the lack of bathing facilities in the tenement buildings, the Pound Lane Bath House was planned after the Taipingshan Resumption, which was a result of the outbreak of Bubomic Plague in 1894 and completed construction in March 1904.
  • The current public toilet was re-constructed in 1958. It has been extensively renovated and modernised to include separate shower and toilet blocks for both men and women and toilet facility for the disabled.
  • Demolition and reconstruction of Pound Lane Public Toilet for construction of the escalator will no longer be required.
  • Under the preliminary refined scheme, an escalator will be constructed at the location of the stairway between the female toilet entrance and Po Yee Street, and also, a stair lift will be provided along the widened footpath from Tai Pai San Street to the female toilet entrance.
  • The entrance to the male toilet of Pound Lane Public Toilet will be relodated Po Yee Street and the existing entrance to the male toilet will be permanently closed.

8. Kwong Fook I Tsz

Kwong Fook I Tsz - before Kwong Fook I Tsz - after
  • Kwong Fook I Tsz is one of the earliest temples on the Hong Kong Island delicated to the Kshitigarbha Buddha and Tsai Kung. It is classified as a Grade 2 Historic Building by Antiquites and Monuments Office.
  • Under the preliminary refined scheme, Pound Lane Public Toilet need not be demolished and Kwong Fook I Tsz will not be affected.